top of page
Search

Ferestre pentru case istorice: când trecutul întâlnește tehnologia Unilux

  • Writer: Mirio Development
    Mirio Development
  • Jun 5
  • 11 min read

 

Renovarea unei case monument istoric sau aflată într-o zonă protejată este o provocare unică.


Dincolo de reglementările stricte, de respectarea stilului arhitectural și a materialelor originale, intervine o cerință modernă esențială: eficiența energetică.


În acest context, tâmplăria ferestrelor joacă un rol crucial, atât estetic, cât și funcțional.

 

De ce ferestrele sunt esențiale în renovările istorice?


Ferestrele dau „fața” unei clădiri. În clădirile istorice, acestea au o valoare arhitecturală și identitară majoră. Din păcate, multe dintre ele sunt deteriorate, înlocuite greșit cu solutii ieftine sau lipsesc complet.


Unilux a dezvoltat gama Heritage – singura sau printre foarte putinele solutii dedicate exclusiv clădirilor istorice – care reproduce cu fidelitate tâmplăria veche, folosind materiale și tehnologii moderne.


Recrearea ferestrelor istorice, chiar si in cazul restrictiilor extinse intalnite in procesul de renovare ale cladirilor istorice nu mai este o limitare arhitecturara ci un instrument modern pus in slujba arhitecturii.


Compania Unilux a analizat mii de proiecte istorice, schite cu tamplarii, modele distincte din diferite zone ale Europei pentru a putea genera un model de bazac care sa poate fi personalizat in functie de specificul modern dar mai ales istoric al tamplariei originale.


Atfel o gama extinsa de esente, forme, elemente decorative din lemn, feronerii de inchidere, balamale, capiteluri, toate aceste instrumente puse la dispozitia proiectantului pentru a recrea stilul istoric al tamplariilor originale cu avantajul utilizarii materialelor si tehnologiilor de ultima generatie.


Unilux heritage - Ferestre pentru case istorice.


Garantia calitatii ferestrelor oferite de Unilux inbunatateste izolarea termica si astfel implicit si bilanțul energetic al clădirii este optimizat, contribuind la eficiența energetică generală și la sustenabilitate.


În plus, standardele avansate de siguranță oferă protecție maximă, iar lemnul de înaltă calitate și straturile de acoperire durabile asigură o durată lungă de viață.


Daca ne uitam strict la situatia locala, cel putin in Bucuresti observam o tendinta constanta de crestere in ceea ce priveste proiectele de renovare a caselor fie istorice fie situate in zone protejate aflate in cartierele istorice ale orasului. Observam in zona centrala a capitalei multe asemea proiecte finalizate deja dar si foarte multe in proces de autorizare.


Majoritatea acestor case care intra intr-un proiect serios de renovare au un deficit major in ceea ce priveste intretinerea. Adesea vedem astfel de proiecte in care tamplariiile vechi lipsesc in integralitae sau regasim ferestre din PVC care nu au pastrat stilul original. In astfel de situatii proiectantul are sarcina de a cauta in arhive planurile originale ale constructiei cu ajutorul carora reuseste sa reintegreze forma, dimensiunea si aspectul original.


O a doua situatie intalnita, mai rar dar totusi prezenta o reprezinta casele bine conservate, renovate partial sau trecute prin cateva procese de reparare de-a lungul existentei lor. In astfel de sutuatii reusim sa gasim o tamplarie reconditonata, pe alocuri reparata care pastreza toate detaliile originale si care este folosita ca un model la scara 1:1


In aceasta situatie conservarea stilului este 100 % asigurat si ne permite sa facem un releveu extins prin care putem furniza o fereastra de ultima generatie respectand fiecare mm, cotele si detaliile tamplariei originale.



ferestre unilux

Particularitatea acestor tipuri de casa in materie de tamplarie este data de dimensiunea mica a cercevelelor, o suprafata vitrata mai mica, panouri de lemn mari. Tocmai de aceea in stilul caselor istorice o sa vedem un numar mult mai mare de ferestre in fatade decat vedem in situatia caselor moderne unde numarul scade dar suprafata vitrata este considerabil mai mare.


O alta particularitate este data de sticla, chiar daca vorbim despre o tampalrie in sistem de dubla cercevea sau cu o singura cercevea. Pentru a ne forma o idee despre un coeficient de transfer termic al unei sticle de 4-6 mm grosime este de 5.2W/(m²K).


In ceea ce priveste suprafata vitrata a ferestrelor o sa observam o lenta crestere plecand de la perioada medievala dintre anii 1100 pana la anul 1500 cand suprafata varia intre 0.2 m2 pana la 0.8 m2. O crestere a suprafetei o gasim in perioada arhitecturala baroca in anii 1600-1800 unde suprafafa a crescut pana la 2.5 m2.


Urmatoarea crestere substantiala o gasim in perioada Art Nouveau (1890-1910) unde vedem o crestere de pana la 3 mp2 pe unitate.


In ceea ce priveste raportul suprafetelor de tamplarie la supratata construita, si aici vedem o evolutie. Daca la inceputul sec. 20, pana la 1930 procentul nu depasea 15 % din suprafata construita.



ferestre unilux

Pana in anul 1960 acest procent a crescut spre 20%. La sfarsit de secol 20 (1980) observam ca valoarea a atins 30%.


Nota discordanda o face zona scandinaviana. Aceasta zona a  folosit  intotdeauna cel mai mare raport de tamplarie pentru a maximiza lumina zilei.


O alta zona care se separa de trendul arhitecturii este cea mediteraneana, in aceste zone controlul solar este uzitat pentru a reduce costul cu racirea.


Revenind la eficientizarea constructiilor aflate in renovare cat si beneficiile acestora o sa aplicam calcule de eficienta termica la un proiect proaspat implementat.


La o constructie din 1912 in regim D+P+2 care a numarat 62 de unitati si o suprafata totala de 112 mp. Prin raportare la  tamplaria preexistenta din lemn si o foaie de geam de 4mm cu un transfer de 5.2W m²K si prin reconversie la un profil Unilux Heritage echipat cu un pachet de sticla de 0.5 m²K reusim sa ajungem la un Uw-Werte de 0.84 W/m²K.


Doar luand in calcul diferentele de valori prin raportare la supratfata vitrata totala o sa observam o reducere de costuri cu incalzirea pe timp de iarna si cu racirea pe timp de vara de aporx 3207.60 €/an.



fereastra

O tamplarie noua nu reflecta doar un cost de incalzire si racire prin raportare la W m²K vechi vs nou. Mai sunt si alte elemenmte care trebuiesc luate in calcul si care au un plus de valoarea. Usurinta in folosire, clasa de etanseitate la apa, aer cat si incarcarea la vant.

Le voi explica pe rand utilitatea dar si importanta.


  • Impermeabilitatea la apa- pana la clasa 9A,cea mai ridicata

Ferestrele Unilux sunt certificate in clasa 9A de impermeabilitate la apa. Testele se fac prin simulare de ploaie torentiala si vant puternic, ambele cu o presiunde de peste 600 Pa fara ca apa sa patrunda prin fereastra.


(Pa) Pascal: Este unitatea de măsură a presiunii în Sistemul Internațional de Unități (SI). 1 Pa este egal cu forța de 1 Newton aplicată pe o suprafață de 1 metru pătrat.


  • Rezistena la vant – pana la clasa C5

Ferestrele Unilux rezista la o presiune a vantului de pana la 2000 Pa fara sa sufere deformari. Pentru a intelege mai bine aceasta valoare o sa o comparam cu un uragan categoria 3 cu vanturi de pana la 205 km/h.


  • Permeabilitatea la aer- pana la clasa 4

Ferestrele Unilux beneficiaza de cea mai ridica clasa de impermeabiliatte la aer. Acestea se pot integra in cele mai eficiente energetic cladiri.


O particularitate a acestor tipuri de constructii este ca se afla in zonele ultracentrale asa cum le identificam in zilele noastre. Aceste cartiere au caracter de zona protejata, cu un trafic rutier intens, acesta generand un disconfort audtiv ridicat.


Acest factor nu era niciodata luat in calcul in arhitectura vremii. Pot exista proiecte de renovare unde functiunea nu intra in conflict cu deranjul fonic si aici ne putem uita la cladiri care in zilele noastre au functiuni de muzeu, institutii publice,universitati sau scoli.


In toate aceste cazuri confortul nocturn nu impacteaza functionaliatea. Insa, in cazul cladirilor unde functiunea este de imobil de locuit atunci acest factor devine unul extrem de important.



ferestre unilux

Intotdeauna cand vorbim despre o cladiri istorica cu tamplarie originala ne uitam la o echipare cu o singura foaie de sticla. Pe alocuri in aceste proiecte mai gasim  unitati de tamplarie de tip vitraliu.


Ca sa avem un punct de referinta in materie de sunet atunci o sa plecam de la o fereastra echipata cu o singura foaie de sticla cu o grosime mai mica sau egala cu 5 mm.

Atunci cand vorbim despre poluare fonica sau zgomot trebuie sa ne uitam la primii doi indicatori in materie de sunet: Db si Rw.


Daca despre Db care este un termen larg raspandit prin care stim sa cuantificam valoarea. In componenta de masurare sunt mult mai multi indicatori decat cei uzuali folositi, este un intreg studiu de caz cu componente precum lungimi de frecventa, factori de reducere si amplificare, targhetare de reductie spre anumite tipuri de frecvente. Acest factor trebuie tratat separat si nu doar prin raportare la voalearea Db.


O sa revenim cu un articol dedicat special acestui subiect !


Revenind la valorire clasice in care in majoritatea cazurilor identificam in proiectele vechi de peste 100 de ani fie sticla vitraliu fie o singura foaie de sticla de maxim 5 mm grosime.


In acest caz o sa folosim factorul RW si o sa vedem ca la nivelul strazii gasim valori de 70-80 Db atunci acest tip de geam va reduce maxim 30 db din valoare, astfel ca in locuinta o sa percem 50 Db.


Observam ca Organizatiea Mondiala a Sanatatii recomanda o valoare de sub 30 Db pentru un somn linistitor.


Aglomerarile urbane in special zonele centrale ne arata o harta fonica incarcata in marile orase, zgomotul permanent furnizat de traficul auto se afla la un nivel de 75-85 Db, care creste spre 80-90 Db acolo unde exista si transportul in comun cu varfuri de 100+ Db in cazul serviciilor de urgente (salvari, politie, pompieri).


Fiecare locatie este particulara din acest punct de vedere, un calcul sau chiar studiu este absolut necesar pentru a identifica cea mai buna solutie de reducere a poluarii fonice chiar individual pe fatade in functie de expunere si tip de zgomot.


logo unilux


Cel mai mare rol in acest sens o are sticla sau pachetul de sticle folosit. Grosimile mari de pachete de sticla de peste 48 de mm mergand pana la 52 mm creaza sasiul perfect pentru a ingloba pachetul ideal in functie de necesitate.


Deducem ca sub nici-o forma nu putem lua in calcul o reconditionare a tamplariei originale intr-un proiect de modernizare si transformare a unei case istorice in una de locuit care sa respecte normele de sanatate actuale.

 

„Daca nu putem prin mijloc poate merge prin laterale”


O tamplarie  premium, perfect finisata si complet tehnologizata ar pierde din farmec daca nu este instalata folosind materiale de ultima generatie.


Cu totii avem imaginea a cel putin unei tamplariii montate in ultiumii 25 de ani.In realitate tehnologia folosita pe piata romaneasca nu este schimbatat de peste 35 de ani.


Cu totii avem imaginea unei rame fara sticla, a unei echipe care foloseste rotopercutorul sa dea nistie gauri prin tamplarie cat si a clasicelor pene sau spuma de montaj galbena. Produsele premium beneficiaza de un montaj pe masura.


Ferestrele moderne, mai ales daca vorbim despre tamplarie din lemn stratificat pentru case istorice sau lemn placat cu aluminu pentru proiecte moderne nu mai fioloseste nimic din tehnologia de mai sus. Strapungerea unei rame din lemn stratificat pentru a fi fixata ar face mai multe deservicii din punct de vede termic, fonic, rezistenta la apa sau vant decat scopul mecanic.


Toate tamplariile Unilux instalate beneficiaza de bride de montaj metalice cat si de cea mai avansata banda de etansare posibila (compriband). Aceste benzi au o rezistenta egala cu clasificarea ferestrei in materie de etansare sau rezistena la apa, vant, rezistenta termica sau valori DB.


Aceste benzi regleaza sau egaliseaza transferul de vapori anuland riscul aparitiei condensului sau a mucegaiului.In egala masura acestea se autoregleza in privinta expandarii fara riscul de a avea zone inegale asa cum se intampla in cazul folosirii spumelor PU sau un exces de presiune asa cum se intampla in cazul spumelor fara control de expandare.

 

Chiar daca toate aceste inbunatariri sunt actuale si moderne, aduc cu ele si un mare dezavantaj care trebuie luat in calcul in proiectul de arhitectura al renovarii si anume aportul de aer proaspat. Odata cu aceste noi tamplarii premium de la Unilux la  care adaugam si sistemul de montaj premium realizam ca nu mai avem un schimb de aer corect si in mod implicit o calitatea a aerului interior scazuta.


In acest caz trebuie luat in calcul o centrala de aport de aer proaspat ideal cu schimbator de caldura sau un sistem integrat de grile cu aport de aer proaspat.


O particularitate a acestor tipuri de proiecte este dimensiunea relativ mare a camerelor dar mai ales volumul acestora deoarece gasim tavane inalte de peste 3 sau chiar 4 m inaltime. In acest caz volumul de aer al camerelor este substantial marit si daca luam in calcul recomandarea de schimbare in raport de 3x sau chiar 4 x pe zi atunci acest lucru nu poate fi luat in calcul decat in sistem centralizat. In proiectele de renovare in care au fost prevazute echipamente de aport de aer proaspat am observat o scadere drastica a necesitatii ventilatiei manuala.


Acest lucru duce la o economisere substantiala a costului de racire/incalzire a imobilului.


O caracteristica importanta a acestor tipuri de imobile indiferent de clasa de importanta sau clasificare o reprezinta paleta de personalizare a tamplariei. Am intalnit obiective unde parterul imobilului avea o tamplarie in esenta de stejar pe cand restul casei era executat pe brad.In functie de pozitionare sau fatada am intalnit tipologii diferite cu echipari de capiteluri, brauri sau sprosuri.


Anumite fatade au o tamplarie simpla, fara elemente decorative suplimentare pe cand acolo unde intalnim scara centrala dintre etaje luminata de o tamplarie continua am gasit diferite dimeniuni de profile sau brauri, vitralii si sporosuri.


O tamplarie premium dedicata exclusiv unui segment monument istoric sau zona protejata trebuie sa ofere toata paleta de esente astfel incat fladerul, porii, fibra sa poate fi vizibila. Un aspect foarte important este tipul de finisaj al acestor esente. Fiecare esenta are o particularitate in materie de fibra, flader si culoare de baza. Pentru fiecare dintre acestea exista o paleta de culori si finisaje natur, care nu ascund aceste particularitati ci le pastreaza si pun in evidenta ajutand in egala masura la nuanta finala care trebuie reprodusa sau dorita in reconversie.


Tehnologia a evoluat si in materie de feronerie. Chiar daca tamplaria veche are peste 80 de ani o sa gasim  un stil de feronrie aparte numita spaniloleta franceza cu larga folosinta si in Anglia, sistem aparut la inceputul anilor 1600.


Acest sistem este larg raspandit in constructiile premium ale caselor istorice.

 

O tamplaire noua nu avea cum sa nu adopte acest sistem in renovare care sa intregeasca aspectul vintage al vremurilor de odinioara. Desi acest sistem completeaza aspectul, in spatele acestuia opereza sistemul modern de constructie cu feronerie ascunsa care beneficiaza de multiple reglaje.


  • Vitraliile in modernism

Originiea vitraliilor o regasim incepand cu sec 4 in Roma, Egipt cu o mai larga raspandire in perioada cristianitatii in special in biserici, bazilici si cu o folosinta fara intrerupere pana in zilele noastre. Regasim adesea in casele istorice vitralii, cat si o dorinta nemarginita atat a beneficiarilor cat si a arhitectilor de a reincorpora aceste opere de arta in noua tamplarie. Echipa Unilux a reusit cu succes sa salveze si sa utilizeze aceste opere de arta unele vechi de mai bine de 80 de ani.


  • Provocator? Putin spus!


Stiati ca odata cu trecerea timpului plumbul folosit la vitralii slabeste? Se pare ca desi tehnica de fabricatie a vitraliilor nu s-a schimbat in sute de ani nici plumbul nu a fost inlocuit cu alt material. Odata cu trecerea timpului, oxidarea, Uv, acesta nu mai are rolul portant original. Manevrarea acestor vitralii devine o adevarata aventura, tehnicile de manipulare fiind  specifica castei din ce in ce mai restransa a manufacturilerilor de vitralii din Romania.

Fara un tripartit puternic intre tamplar, mester si instalator acest lucru nu ar fi posibil.


  • Cum am reusit?


In aproape toate situatiile intalnite vitraliul recuperat a avut nevoie de ajustare prin reducere pentru a se integra in noua cota. Ne folosim de „cota de lumina” pentru a furniza noua cota a vitraliului. Mesterul are grija sa recalibreze cotele sticlelor la noua dimensiune astfel incat sa nu vedem diferente pe inaltime sau latime intre dimensiunile acestora.


Ne folosim de cota de finisaje a siliconului de la bagheta pentru a integra noul vitraliu si refacem sigilarea cu acelasi silicon folosit in fabrica Unilux GmbH pentru a nu aparea diferente vizuale.

 

Concluzie: trecutul nu se conservă cu soluții ieftine !


Renovarea unei case istorice nu este doar un proiect arhitectural, ci un act de cultură și responsabilitate.


Ferestrele Unilux Heritage oferă o soluție completă, personalizabilă și durabilă pentru conservarea identității clădirilor, fără a compromite confortul sau eficiența.

 

Vrei să discutăm despre proiectul tău?


Contactează-ne pentru o consultanță gratuită și personalizată pentru renovarea clădirii tale istorice: https://www.uniluxconstruct.ro/contact 

 

 
 
 

Comments


bottom of page